Hz. Peygamber (s.a.v.) den Kırk Hadis
Kurtuluşa Ermenin Yolu
1- “Ey Allah’ın kulları, sizler hasta ve alemlerin Rabbi de tabip gibidir. Hastanın yararı tabibin
bildiği ve onunla tedbir ettiği şeylerdedir, nefsinin istediği ve kendisinin çıkardığı (önerdiği) şeylerde
değildir. Öyleyse Allah’ın emrine teslim olun ki kurtuluşa eresiniz.”[1]
Müslümanların Meseleleriyle İlgilenmek
2- “Kim sabahlar da Müslümanların meseleleriyle ilgilenmezse onlardan değildir; kim “Ey
Müslümanlar!” diye feryat eden birinin sesini duyar da onun yardımına koşmazsa, Müslüman
değildir.”[2]
En Büyük Cihat
3- Hz. Peygamber (s.a.a) bir grup ashabı savaşa gönderdi, döndüklerinde şöyle buyurdu:
“Çok hoş geldiniz; ne mutlu küçük cihadı yapıp boyunlarında büyük cihat kalan kavme!” Ya
Resulullah, büyük cihat nedir?” diye sorduklarında; “Nefisle cihat etmektir.” buyurdular.[3]
Allah’ın Lanetine Uğrayan Alim!
4- “Ümmetimin içerisinde bidatler ortaya çıktığında alim ilmini ortaya koymalıdır; kim bunu
yapmazsa Allah’ın laneti ona olsun.”[4]
Peygamberlerin Eminleri
5- “Alimler dünya işlerine girmedikçe peygamberlerin eminleri (güvendikleri vekilleri)dirler.” Ya
Resulullah, dünya işlerine girmeleri nasıl olur? diye sorduklarında şöyle buyurdular: “Sultana
(Tağut olan hakim yöneticilere) uymalarıyla olur. Bunu yaparlarsa dininiz hususunda onlardan
sakının.”[5]
Münafıktan Korkuyorum!
6- “Ben ümmetim hakkında ne müminden korkarım ne de müşrikten; müminin önünü imanı alır,
müşriki ise küfrü yok eder. Ben sizler için konuşmasını bilen dilli münafıktan korkarım; sizin
bildiğinizi hoşlandığınızı söyler, ama sevmediğinizi yapar.”[6]
Zalimlere Destek Olanlar
7- “Kıyamet günü olduğunda bir münadi şöyle nida eder: Zalimler ve zalimlerin yardımcıları,
onların mürekkeplerini güzelleştirenler yahut keselerinin ağzını bağlayanlar veya kalemlerini sivri
edenler neredeler? Onları da zalimlerle haşr edin.”[7]
Ehl-i Beyt’e Önem
8- “Benim Ehl-i Beyt’imi kendi aranızda, vücuttaki baş ve baştaki iki göz gibi kabul edin.
(Tabiatıyla) Baş, gözler olmadan yolunu bulamaz.”[8]
İnsanların En Kötüsü
9- “İnsanların en kötüsü ahiretini dünyasına satan kimsedir; bundan daha kötü olan da, ahiretini
diğerlerinin dünyasına satandır.”[9]
Allah’ın Dininden Çıkmak!
10- “Kim bir sultanı (güç sahibini) Allah’ı gazaplandıran bir şeyle hoşnut ederse, Allah’ın dininden
çıkmış olur.”[10]
Zenginlik İçin Boyun Eğmek!
11- “Kim bir zenginin yanına gelerek (zenginliği için) ona boyun eğerse, dininin üçte ikisi gider.”[11]
İyilerin Nişaneleri
12- “İyi insanın alameti on şeydir: Allah için sever, Allah için buğz eder, Allah için arkadaş olur,
Allah için ayrılır, Allah için sinirlenir, Allah için razı olur, Allah için çalışır, Allah’a el açar, Allah için
korkar....ve Allah için iyilik yapar.”[12]
Merhametsiz Hükümdarın Tasallutu
13- “Bir zaman gelecektir ki benim ümmetim, alimleri ancak güzel elbise, Kur’ân’ı ise güzel sesle
tanırlar ve Allah’a yalnız Ramazan ayında ibadet ederler. Böyle oldu mu Allah-u Teala, ilmi, hilmi
ve merhameti olmayan bir hükümdarı onlara musallat kılar.”[13]
Şehitlerin Kanlarından Daha Üstün Mürekkep
14- “Kıyamet günü olduğunda, alimlerin kalemlerinin mürekkebi şehitlerin kanlarıyla ölçülür;
alimlerin kalemlerinin mürekkebi şehitlerin kanlarından daha üstün gelir.”[14]